Tuesday, November 27, 2012

I'm now.. a JOURNALIST!

Assalamualaikum... :)

setelah hampir 5 bulan xupdate blog, tetiba malam td mcm termimpi2 psl blog n minta di update! erkk... okeh.. cukup2 merapu...

status aku kini ialah 'sudah bekerja'... 2 bulan lepas habis praktikal, aku dapat kerja di Puncak Perdana, Shah Alam... it's been almost 3 month now..Alhamdulillah :)) smpai sekarang aku mcm x percaya yg aku dah bergelar JOURNALIST! sebab... kalo b4 ni asyik berangan jer.. HAHAA..

aku kini journalist majalah INSPIRASI PERKAHWINAN.. (pastikan anda beli okeh!)


kerjaya ni banyak beri aku pengalaman.. n show me various type of people! i'm just happy with my job.. tu yg penting kan? :D

selain INSPIRASI PERKAHWINAN, company kami turut keluarkan majalah terbaru di pasaran iaitu RATNA & QASEH.. n BOLA KAMPUNG! B4 ditugaskan buat IP, ak adalah journalist RATNA & QASEH.. ia adalah majalah terbaru wanita, satu2 nya majalah 2 in 1 di Malaysia n sarat dgn informasi sebagai terapi kehidupan wanita masakini... so, jangan lupa dapatkannya okeh!


Tuesday, June 12, 2012

Vlogger

Pernah dgr x pasal MENTOL PECAH n AMAN WAN?? Well...kalau bagi peminat vlogger, mesti kenal.. kira seangkatan laa ngn Mat Luthfi, Anwar Hadi n Maria Elena. B4 ni, aku xprnah amek tau pun pasal vlogger... tapi, sebab nak kena wat pasal story vlogger....kena laa research sikit..eheee...

------>>>>mereka ini mmg sangat kretif, lucu dan berbakat!


inilah dia hasilnya......................

video

Kenal tak dgn Tasha Manshahar & Syed Shamim? Kalau tak kenal..meh aku kenalkan.. diorang ni adalah artis Youtube yg seangkatan dgn Najwa Latif, Ainan Tasneem dan lain2..huhu..
Ape yg boley aku ckp pasal diorg ni...SUARA DIORANG MMG MANTOPPS!~

tasha. syed shamim n group clora studio

Friday, April 20, 2012

Audition Anchor


Aku mmg sangat tak sangka yg aku akan ke ujibakat pembaca berita kat sri pentas! Sebab aku selalu pikir yg aku mmg xboleh jadi anchor..bkn sebab rendah diri ke apa… tapi sebab…sebab…malu plak nak cakap…hihi… sebab…lidah aku pendek! Hahahahaaa…..


Tapi apa salahnya kalau mencuba kan…lagipun, ak memang minat nak jadi anchor…hukhuk..
Aku gagahkan jugak utk pegi even muka dah mcm mak lampir mintak kene tampar! Lemau sangat okeh! Ye laa…balik dari USS, terus shoot balik Shah Alam.. (sebab escort2 USS aku yg 3 org tu dok Shah Alam) dari Shah Alam gerak ke rmh member ak kt KL plak sbb nak amik kete…then terus drive gi Sri Pentas! Super duper exhausted!

That day…was a very looonnnnggg day…pheeeww!! Sebab?? Nak jadi cerita…ngam2 smpai Sri Pentas, kereta terus rosak! Xleh start… Bayangkan..masing2 dress up cantik2 nak g audition tapi aleh2 kene tolak kereta…..hahahahahahaaaaa…….nasib baik dgn kawan2, kalau aku sorang…cmfirm aku melalak bagai nak gila n menggelabah tahap gaban…eheee..
Any way… that day was a very memorable day to remember… gigih betol masing2… aku tak yakin akan dapat, but at least I try my best kannn…ade gak pengalaman.. ekau hado??

Sunday, April 15, 2012

Universal Studios Singapore

UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE
14 APRIL 2012

Assalamualaikum w.b.t..

Dengar sini org2 kampungg...aku dh pegi Universal Studio Singapore!! Hahaa...poyozz okeh!
Ini adalah kali ke-2 aku ke kota Singa. Kalau b4 ni, aku just lawat esplanade n merayap kt Sentosa Island jer... Sentosa Island is ohsem n very nice okeh! 

After 3 years, aku ke Singapore lg...n kali ni hanya pegi USS! Pegi ke USS adalah las minit planning yg sgt menjadi...ye laa...bayangkan..member aku si Mirul inform nk g USS hari sabtu, tp bru gtau hari khamis! time2 tu jgk ak cancel plan nk ikut krew aku gi shooting...then cmfirmkan yg aku nak g USS..giler xnak pegi?ehee
bayaran tiket USS-SGD 74 = RM183

 Last weekend was a very hectic weekend! hbs shootg hari jumaat, terus shoot gi Seremban..sbb aku yg bijak pandai pegi tinggalkan pasport kat rumah..bijak kan?

Ktorg gerak dari seremban pukul 2.30 pagi n sampai kat JB lebih kurang pukul 6 pagi. Dari JB ktorang amek bas kat Tune Hotel, Danga Bay utk ke USS..bayaran-RM 25 return :)



We’re too excited to be here okeh! Hahaa… Make sure korg amek map yg disediakan biler masok USS.. senang merayap kalo ade guide..


Masok2 jer USS, korg akan berada kat Hollywood! ehee..its sooo HOLLYWOOD.. Lpas tu, aku rase better korg teruskan merayap kat belah kiri..ke Madagascar sbb utk elak sesak.. becoz mostly people here will follow the map and straight to New York, which is at the right side.. tp ape pun terpulang kat masing2… so, senang cite ktorg decide utk jalan melawan arah.. 

  
Bagi peminat no. 1 SHREK macam aku ni… (xprnah miss cite Shrek okeh!) cmfirm laa aku tersaaaangaaat excited utk ke Far Far Away… sooo nice…soo ohsem! Make sure korg tgk Shrek 4D.. sbb saaanngaaat BEST!


Hbs tgk Shrek 4D, hujan dah turun lebat..soo…ktorg missed games kt the lost world.. just snap pic jer.. mse kat USS, aku tak beli apa2 makanan n minuman pun…(hebat kan? Sila angguk ramai2) better bwk bekal.. save bajet beb! Air kosong pun boleh refill kat mane2 restroom.. 

Ktorg decide ke food court utk cari port makan.. Masing2 dgn yakin dan megahnya keluarkan sume bekal dari beg… lepas melantak cukup2, kenyang2 n just tinggal nak simpan balik jer bekal kat dlm beg..tiba2 pekerja kat situ datang n cakap...'sorry, no outside food allowed’ aku dgn muke konon2 serba salahnya cepat2 la simpan bekal tu… padahal masing2 dah kekenyangan mcm ular sawa lepas telan seekor lembu! Lol! Huhuuu…

Perkara yg korg patot buat kat Ancient Egypt  ialah try indoor Roller Coaster..  and… snap pic!! Eheee…


Sebelum ni, aku dimaklumkan yg USS tak de surau. Semua blog yg aku baca cakap yg USS mmg xda surau. Biasanya, diorg akan solat jer kat celah mana2. (kagum) Tapi…sekarang dah ada..bagus! Tp malangnya…tak de petunjuk arah langsung! Ishh3… Berjimba pun berjimba gak…SOLAT jangan lupe!

                  Prayer room at between Ancient Egypt n Battlestar Galactica roller coaster
Bagi penggila Roller Coaster, u’all MUST try this at Sci-Fi City! Mula2 aku pikir yg merah tu lagi menakutkan dari biru, tp rupa-rupanya biru tu yg over thrill okeh! Bukan aku yg cakap…tp mereka2 yg cakap.. sebab aku xnaik pun.. kwang3..korg nak cakap aku ni penakut ke…ape ke…cakap laa…ada aku kisah? Hahaa… 


Attractions kat NEW YORK hanyalah Lights, Camera, Action! Hosted by Steven Spielberg. Korg akan tgk depan mata korg antara special effects yg Steven pakai dalam dlm filem.. Best gak!
Ktorang stay kat USS smpai pkul 10 malam..all games kat USS tutup pukul 7 malam, tapi ramai jer still berlegar2 kat USS sbb nak tgk fireworks pkul 9 malam! Ktorang amik gambar sampai bateri kamera habis! Huhuu….


Tapi….yang tak bestnya ktorang tak dapat try games kat THE LOST WORLD and TRANSFORMERS 3D kat Sci-Fi City.. Frust taw! Uwaaaa……uwaaaa…..uwaaaa…..

Monday, April 9, 2012

GEN 21 @Sinar Harian

Assalamualaikum w.b.t............................
 

Saje nak post sebab nak promote...hikhikhik...
Jgn lupe saksikan GEN 21 setiap Sabtu jam 2.30 ptg..
Hanya di TV Alhijrah... :D

Wednesday, April 4, 2012

Sugar Glider

Aku mmg sgt teruja utk shooting episod 5, GEN 21 sbb episod kali ni adalah pasal pets! So..kami cover pasal Kucing n Sugar Glider.. Keesokan harinya, lepas cover cite pasal Cat Show (31mac), ktorang meneruskan misi ke Cheras pula utk cover story psl SG...

Tuan punye SG ni senior aku mse kat SMTKK dulu.. so..mmg kenal laa... da lamaaaa xjumpe die.. tau2 dah jadi cikgu dah die..huhu..terbaiklah..! Oklah..kak aina pun mngumpulkan kroni2 pembela SG die sramai 8 org! Shooting hri tu mmg best sbb dikelilingi SG yg bermacam2...

start dgn sesi intrview dulu

mknan fevret dia!

mengapakah kau comel sgt??

SG ni tdo dalam poket sy okeh! curik bwk balik baru tau...

pandang laa kamera cyg.. larik2 plak die ni...

all da krew n tuan2 SG!

Geram sgt owkeyh!! terasa nak bela jer....tp, nanti laa....bkn dalam mase terdekat ni kut... da gatal2 tgn sbb xtahan rase nak pegang SG lagi...

Malaysia Domestic Pets & Feline Fun Show

Pada 31 Mac lepas...aku n krew GEN 21 jalankan shooting utk episod 5 (pasal Pets!) di South City Plaza, Seri Kembangan untuk event Malaysia Domestic Pets & Feline Fun Show! Senang citer...pertunjukan kucing tercantik laaa... n kalo dah nama pun CAT SHOW, mesti laa all those meow's yg participate tersaangaaat la gorgeous!

aren't they super duper gorgeous?

Sphynx cat.. unik kan? xdak bulu~

Ada 8 kategori yg dipertandingkan..

Kitten Long Hair
Kitten Short Hair
Male Long Hair
Male Short Hair
Female Long Hair
Female Short Hair
Neuter Long Hair
Neuter Short Hair


kitten ni sgt comel n lincah..rase nak curik bwk balik jer..kwn ngn Blacky..(owwhh..i miss Blacky..)

kucing ni sgt BESAR ok..even judge pun excited tgk dia..u are soo BIG!

JUDGE 1

JUDGE 2

Diz is my fevret meow! Sibuk dok melayan dia jer... awesome isn't it??

Monday, March 26, 2012

Sg Pisang -vs- Sg Chiling

Assalamualaikum :)

Entry kali ni aku nak cerita pasal Sg Chiling n Sg Pisang...dua2 tempat yg aku pnah ber'jungle tracking'...ok..kita story pasal sg pisang dulu yer...~

well...ahad lepas aku bersama krew GEN 21 dgn kolaborasi bersama group fb warung malaya shooting kat Sg pisang, Gombak...mmg best, menarik n mencabar!

moderator

terbaik lah jungle tracking dgn kaki ayam!

lps separuh prjalanan akan jumpe terowongan indah ni~

Yang mencabarnya.....time tu hujan pulak...dgn kamera bagai...huhuuu

so..inilah solusinya! hehe.. bagosnye cameraman ni jaga camera yer~

Lepas lebih kurang sejam bertracking...ktorang pun sampailaaa....
yg bestnya pasal xtvt ni...ade WATER REPELLING!

korang cube teka...org yg takut tinggi mcm aku ni...try ke x repelling tu??
teka laaa..teka laaaa.....
........................................
.........................................
?????????

aku TRY ok!! (bangga la konon)

even menjerit mcm org kene sampuk kt bwh tu... tp super BEST ok!

lpas repelling...hbs kaki n tangan lebam n luka...sbb salah teknik repelling...wakakaka~
takut mmg la takut...tp biler lagi nak try kaannn....

Ok...end of sg pisang story... Sg Chiling ni pulak aku pegi dgn a few friends mse hbs final exam lepas...mse kat sg chiling, aku laa yg paling bertenaga n brsemangat sbb bertracking pegi n balik, aku lah org yg paling depan sekali...(bangga lagi..konon!) tapi mse kt sg pisang, aku laa insan yg paling belakang skali...oooohhhh...wut happen??

b4 masok sg chiling, korang akan jumpe empangan nih~

mula ber'jungle tracking'! jomm~

korang akan merentasi 5 sungai utk sampai ke waterfall...
make sure ikut jejak..sbb kalo x comfirm SESAT!

Lepas sejam jgk ber'jungle tracking'...akhirnya sampai punnn~

wallaahh!

ape yg bestnye tmpat ni...korang akan bermandi manda bersama IKAN KELAH!

nsb baik xleh tangkap..kalo x, dh BBQ daa...huhu

Last pic b4 balik...miss u all!~

w'pun xramai yg join (hanya 7 org jer)...tapi moment tu mmg sgt indah utk dikenang...cewaahhh..
mmg seswaii sgt utk releasekn tension lps berhempas pulas ngn exam kaannnn~

Bagi aku...jungle tracking kat sg pisang n sg chiling sama je penat n mencabar...
tapi...masing2 ade keistimewaan tersendiri!
betol x?? (sila angguk ramai2)

Free advice utk semua...walau kat mane kite berada..sila jgn tinggalkan SOLAT!
even basah n berpasir, kite tetap boleh bersolat kan?
asalkan kita bebas dari najis~yg pntg, we try wut best we can..rite?~
peringatan utk diri sendiri jugak
renung2 kan dan selamat beramal~